Body in Peace of... in Pieces?

Jan b Eyskens (1952) Doctor in de Medische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen), Bewegingsconsulent en Filosofisch Practicus. Coacht mensen die verandering zoeken en zin willen geven aan hun werk. Op eigen kracht en het leren stellen van de juiste vraag zijn de kernwoorden.

Twintig jaar geleden heeft Jan het zogeheten ‘veldenmodel’ voor kinesitherapeuten / fysiotherapeuten vorm gegeven. Bij de revalidatie wordt zowel gekeken naar de primaire pijnplek (weefselbeschadiging?) als naar de beschermende, maar evenzeer pijnlijke en extra aangespannen spieren eromheen. Gelijktijdig is er veel aandacht voor de manier waarop patiënten hun hele lichaam gebruiken. 

De patiënt leert in de Bewegingspraktijk hoe hij zélf overbelasting van delen van het lichaam en ‘stress’ kan tegengaan door veiliger en energiezuiniger te bewegen. Hierbij zijn een goed dag- en nachtritme doch ook orde in je omgeving zeer belangrijk. Deze aspecten worden dan ook met de patiënt besproken.

In mijn Bewegingspraktijk ‘worden mensen weer hun lichaam” in plaats van “dat ze een lichaam hebben”, stelt Jan. “Er zijn twee parallel lopende zenuwstructuren die informatie doorgeven aan de hersenen. Het ene eindigt in de ‘bewuste‘ hersenen en is gekoppeld aan de oogfuncties, aan precisie, aan controle en aan je best doen. In dit systeem hebben we een lichaam en zijn we ons daarvan bewust. Helaas en meestal wordt dit ervaren via vermoeidheid en pijn. Het andere systeem – Jan noemt het de ‘soft animal’ – eindigt in het limbische systeem, het emotionele brein. Als de ‘soft animal’ in onszelf zijn ding doet in een veilige context, dan zorgt het ervoor dat we ons 'goed voelen'. Onbewust zijn we in contact met onszelf, ons lichaam en de omgeving”. Jan geeft zijn patiënten een kans om hun fysieke mogelijkheden terug te winnen. Het ‘troosten’ met kortstondige pijnverlichting zoals een massage is niet snel aan de orde, aangezien er voldoende kans is op ‘echt’ herstel. 

Om patiënten te ondersteunen op hun weg naar herstel, gebruikt Jan het programma DoorvoeldBewegen©. Via acht ‘basis études’ leert de patiënt om meer vanuit het eigen lichaam te reageren en zich dus minder te laten sturen door prikkels van buitenaf. Op deze manier komt er een einde aan - wat Jan noemt - ‘de burgeroorlog’ tussen wat de patiënt zelf wil en wat de buitenwereld of oude overtuigingen van hem willen.

Eén van Jan’s kenmerkende uitspraken is: “Taal komt vaak te laat!”. Jan licht toe: “Mochten vogels nadenken over hoe ze vliegen, dan zouden ze vallen. Een beweging is immers al begonnen voordat we dat beseffen. Men zal dus beelden moeten gebruiken om de bewegingen vooraf gunstig te beïnvloeden. Als men het disfunctioneren van het lichaam niet corrigeert, dan neemt het toe zoals gas steeds de gehele ruimte vult.

Naast zijn expertise op het terrein van rehabilitatie bij spasmofilie, chronische vermoeidheid en fibromyalgie is Jan geïntrigeerd door de ‘ja-maar patiënt’. “De meeste patiënten zijn het snel met mij eens over hun klacht en de aanpak ervan. Als ik ze dan bij het tweede bezoek vraag wat ze daadwerkelijk hebben gedaan, dan komt vaak een ‘Ja, ik wil wel, máár dit en dat’ verhaal. Als filosofisch practicus heb ik geleerd om door te vragen. Wat zit er echt dwars? Ik vind het ook belangrijk om steeds te bevragen waarom iets is zoals het is. Het is een beetje dwars denken, anderen prikkelen om verder te komen. Dat past ook bij wie ik ben.”, aldus Jan. Hij voegt er nog aan toe: “En ja, dat je lichaamsvorm de chemie in je lichaam beïnvloedt, dat is ondertussen al bewezen.

• Werkt aan een doctoraalscriptie.

• Auteur Body in Peace, 2007, Standaarduitgeverij, Antwerpen.

• Lid Biotensegrity Interest Group 

• Basis opleiding tot preventieadviseur

• Lid van het gilde van Filosofische Practici in Nederland.

• Voor CV en gepubliceerde artikels, zie dowloads.

Body in Peace: Waarnemen, bewegen en energie bij aanhoudende pijn en vermoeidheid.

Wat hebben emoties en bewegen met elkaar te maken? Meer dan je zou denken, want taal komt vaak te laat. Je lichamelijke reactie, je emotie dus is er eerst. Jan heeft er een boek over geschreven. En niet alleen daarover. Het boek gaat over DoorvoeldBewegen en waarom je lichaam de beste therapeut is bij pijn en moeheid. Van een lichaam dat stuk is (in pieces) naar een geheel. Een Body in peace.

Bestellen

Body in Peace is terug beschikbaar onder ISBN 9781616274856 in de boekhandel of via http://www.shopmybooks.com/BE/nl/book/jan-b-eyskens/body-peace.

In de loop van 2016 volgt de hernieuwde Franse en Engelse versie.

U vind een aantal fragmenten uit het boek in PDF formaat onder DOWNLOADS.

KORT DOOR DE BOCHT

Als beelden meer waard zijn dan woorden dan kan misschien wat volgt een en ander verduidelijken. Vaak MOEten we vanalles. Let wel, het woord moeten begint met een M, dan een O en dan een E. Moeder ook ten andere.

Hieronder 'kop zoekt kip'. We hebben Femke van Heerikhuizen, de huisgraficus van de Groene Amsterdammer gevraagd er volgende tekening van te maken.

kop zoekt kipHet omgekeerde bestaat ook. We zijn met iets aan de gang en we kunnen het niet (zo maar) stoppen. Deze tekening van Femke stond in de Groene als illustratie bij een artikel over de Vrije Wil.kip zoekt kopNu is het 'kip zoekt kop'. Als we moe zijn, als we 'weten' dat we moeten stoppen blijkt dat plots niet meer zo evident. We zijn dan te moe om te stoppen.

Hoe dan ook, er is een oplossing. Dat is ook wel nodig want wil niet iedereen toch een groot stuk van de dag 'gewoon/gewoon' wil zijn. Is dat niet ons geboorterecht? Welke naam hebben we aan de persoon hieronder gegeven die terug een Body in Peace heeft en niet meer in pieces is?

yesbody

Juist ja, Yesbody is de naam. Als je haar vraagt hoe ze heet, zegt ze steevast: Mijn naam is Body, YES Body.

 

© 2021 – Jan b Eyskens
illustraties: © 2013 – Femke van Heerikhuizen