REGIONAAL: WEEFSELBESCHERMING!

Waar een lokaal probleem vaak als basis een weefselbeschadiging betreft (een te grote trekkracht geeft bv een spierscheur, een te grote drukkracht een overbelsating van kraakbeen) zit het anders bij regionale klachten. 

Vaak zijn ze een uitbreiding van het lokale letsel. Er is dan een bescherming ontstaan van de omringende spierweefsels. Deze trachten het lokale letsel te beschermen tegen verdere overbelasting.  In het Frans wordt dit vaak geduid met "défence musculaire", in het Engels met "muscle bracing". De bestpassende term is Myofascial Pain Syndrome. De omliggende zachte weefsels (spieren en fascia) gaan door de beschermende functie zelf problemen opleveren (lees zorgen voor bijkomende klachten) om het individu te 'dwingen' tot beperken van de belasting. 

Vaak zien we deze problematiek bij patiënten die niet tijdig een aanpak toepasten in hun dagelijkse leven om het beschadiged weefsel te beschermen. 

Sinds 1981 heb ik mij verdiept in deze materie. Vele collegae werden opgeleid. We hadden, in vervlogen tijden het genoegen dr. David Simons te mogen begroeten.

simons

Deze schreef in het begin van de jaren 80 de standaardwerken omtrent deze materie. Dit samen met dr. Janet Travell, lijfarts van J. F. Kennedy.  Juist, een notoir ruglijder. Ik ontmoette Dr. Travell in 1989. Ze was toen pas 88 jaar en functioneerde met een gratie die je zelden tegenkomt. Had iemand een vraag? Haar antwoord was bijna steevast: "Look it up, it's in the book". Hier ziet u ze met haar patiënt.

travell

Beide boeken kan je inkijken op:

http://books.google.be/books/about/Travell_Simons_Myofascial_Pain_and_Dy...

http://books.google.be/books/about/Myofascial_Pain_and_Dysfunction.html?...

Later volgt een verhaal van Robert Legrand, de therapeut van Jacky O. Ik ontmoette hem in 1985 in New York. Soms zijn cirkels rond. Het verhaal speelt zich niet meer af op het gebied regionaal, wel in veralgemeend / centraal.

In 2013 kwam ik in Amsterdam Wim T. Schippers tegen. Hij vroeg mij...wim t schippers kennedy... Kennedy, ken je die?

Zoek zeker andere quotes en merkwaardigheden op van Wim T.

Humor is goed voor de gezondheid. Het heelt.

 

© 2021 – Jan b Eyskens