Als het heffen van een kopje troost meer pijn dan troost geeft...
of als je het uitwringen van een vaatdoek niet meer aan kan zonder pijn aan de elleboog, als je je hemd niet meer kan knopen, dan heb je waarschijnlijk een tenniselleboog.
Werking van de elleboog
De elleboog bestaat uit drie botstukken namelijk de bovenarm, de ellepijp en het spaakbeen. Aan de buitenzijde van de elleboog is een knobbel te zien (Epicondylus Lateralis). Daarover ligt een spiermassa die loopt over de onderarm en reikt naar de pols en de hand. Deze spiermassa kennen we als het strekapparaat van de pols.
Klachten
Tenniselleboog, ook wel gekend als Epicondilytis Lateralis, is een benaming voor een overbelastingsletsel ter hoogte van het strekapparaat van de pols. Bij herhaaldelijk strekken van de elleboog klemt de pees het glijweefsel tegen de Epicondylus Lateralis. Dit zorgt voor irritatie van het weefsel waardoor het knijpen met gestrekte elleboog en het uitvoeren van een wring/torsie-beweging (denk maar aan het uitwringen van een vaatdoek, het bedienen van een schroevendraaier) als uitlokkend worden aangevoeld. De pijn kan knagend tot scherp aanvoelen en is gesitueerd aan de buitenzijde van de elleboog en straalt via de onderarm uit naar de hand.
Onze aanpak bestaat uit drie belangrijke componenten:
Begrijpen
Om het ontstaansmechanisme van je klachten beter te begrijpen wordt een woordje uitleg gegeven over het belastings-belastbaarheidsmodel. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan strekproblematiek van je elleboog met een knijpende hand. Als patiënt word je geleerd om juist knijpen in de hand met gestrekte arm te vermijden. Daarvoor schetsen we een tekening op je elleboog om het mechanisme duidelijk te maken.
Vermijden
Om uitlokkende bewegingen, hier het strekken van je elleboog, te vermijden kan een extensiebeperkende spalk op maat worden gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het aangetaste weefsel minder wordt geïrriteerd en het helingsproces kan beginnen.
Bewegen
Aangezien je als patiënt slechts een half uurtje in de praktijk bent, wordt er een 'bewegingspakket' uitgewerkt om thuis verder te kunnen werken aan je herstel. (stretching en circulatiebevorderende oefeningen). Het schema is aangepast aan je mogelijkheden en omgeving en gemakkelijk uit te voeren. Wanneer je in de praktijk komt, maken we een evaluatie van de vorderingen en herbekijken we het schema.
Referenties
Doctoraalscriptie van Dr. I. Goldie. Epicondilitis Lateralis humeri, a pathological study. Acta chir. Scan, Supplementum, vol 339, 1964.
© 2021 – Jan b Eyskens